• Kullanıcı Girişi
  • Tıp Fakültesi’nde “Yanık ve Yanığa Yaklaşım “ Konulu Etkinlik Gerçekleştirildi

    07 Şubat 2014

    Önleyici yaklaşımlara rağmen halen tüm dünya için önemli bir konu olan “yanıklar” oluşumundan itibaren iyileşme süreci boyunca hem hastalar hem de yakınları için yıkıcı bir yaralanmadır.  Tıbbın her alanında olduğu gibi yanık ve tedavisi konusunda da gelişmeler hızla devam etmektedir.

    Yanık fizyopatolojisinin ve güncel tedavi modalitelerinin sağlık çalışanları ile paylaşılması amaçlanarak, üniversitemizde Tıp Fakültesi Bilimsel Toplantıları kapsamında, 6 Şubat 2014 Perşembe günü T.C. Sağlık Bakanlığı Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonu’nda “Yanık ve Yanığa Yaklaşım” konulu etkinlik gerçekleştirildi. Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Çorum Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’nin ortaklaşa düzenlediği etkinlik Çorum ili ve çevresindeki sağlık çalışanları tarafından büyük ilgi gördü.

    İl içinden ve dışından yaklaşık 130 sağlık çalışanının katıldığı toplantıda, açılış konuşmasını yapan Çorum Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Turgay Happani Sağlık Bakanlığı’nın yanık tedavi ve sevkleri konusunda önemli çalışmaları olduğunu belirterek fiziksel ve sosyal anlamda ciddi sonuçlar doğurabilen yanık travmalarına yaklaşımda ilimizde sağlık çalışanlarına yönelik planlanan bu toplantı için memnuniyetini dile getirdi.
     
    Oturum Başkanlığı Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mete Dolapçı tarafından yapılan toplantıda bilimsel program öncesi kısa bir konuşma yapan Prof. Dr. Dolapçı; yanık ve tedavileri açısından ülkemizde yıllar içinde kat edilen mesafeyi ve yanık tedavisindeki gerçek hedefin sağ kalmadan öte sekel bırakmayan, fiziksel ve psikolojik rehabilitasyon gerektirmeyecek sağlık durumuna ulaştırmak olduğunu vurguladı. Oturumun ilk sunumunu gerçekleştiren Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şebnem Gülen, yara iyileşmesinin fizyolojik temellerini ve özel bir yaralanma tipi olarak yanık durumunda yara iyileşmesi etkileyen faktörleri açıklarken, Patoloji  Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Güven Güney, yanık yaralarının patolojik değerlendirmesini yaptı. Ardından T.C. Sağlık Bakanlığı Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Kliniği doktorlarından Uzm. Dr. Hüseyin Ülger, yanık vakalarının değerlendirilmesinde kullanılan klinik kriterleri ve nakil şartlarını açıkladı. Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Musa Zorlu ise konuşmasında majör yanıklarla karşılaşılan hastaların erken dönem resüsitasyonları hakkında kapsamlı bilgiler verdi. 

    Toplantının son konuşmacısı olan Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Çınar YASTI yanık tedavisinin ayaktan takibinde ve yatan hastada uygulanan çeşitli güncel yöntemleri kendi klinik tecrübeleri üzerinden detaylı bir şekilde paylaştı.

    Başlangıçtan sonuna değin katılımcıların aktif olarak tartışmalarda yer aldığı ve sorularına yanıt bulduğu etkinlik; interaktif bir toplantı olarak amacına ulaştığı ve devamının gelmesi gerektiği temennileriyle tamamlandı.