• Kullanıcı Girişi
  • Bilim ve Teknoloji Kulübü üyesi öğrenciler tarafından üretilen “Hititray” isimli tramvayın tanıtımı yapıldı.

    07 Mayıs 2015

    Bilim ve Teknoloji Kulübü üyesi öğrenciler tarafından üretilen “Hititray” isimli tramvayın tanıtımı yapıldı.

    Yüksekokulumuzda gerçekleştirilen tanıtım toplantısına Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Osmancık Kaymakamı Sezgin Üçüncü, Osmancık Belediye Başkanı Hamza Karataş, Osmancık Ömer Derindere MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Tolga Çırak, Yrd. Doç Dr. Bilgehan Tozlu ve öğretim elemanlarımız ve öğrenciler katıldı.

    Güneş enerjisiyle şarj olan ve akıllı telefonlarla da kontrol edilebilen 20 kişilik Hititray’ın, Yüksekokulumuz Elektronik ve Otomasyon Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bilge Han Tozlu danışmanlığında 9 kişilik öğrenci grubu tarafından yaklaşık 8 ayda üretimi tamamlandı.

    Birlik ve beraberlik içerisinde hedefe ulaşmanın daha kolay olduğunu ifade eden proje ekibi öğrencilerinden Burhan Paydar, proje süreci hakkında bilgiler vererek yapılan çalışma neticesinde birlik olmayı, teorik bilgiyi pratik bilgiye aktarmayı ve üniversite-sanayi işbirliğini öğrendiklerini vurguladı.

    Hititray’ın teknik özellikleri ve çalışma prensibi hakkında bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Bilge Han Tozlu, çalışmanın Osmancık Ömer Derindere MYO Elektronik Teknolojisi Programında okuyan öğrencilerimizin özgüven sahibi, daha yetkin, daha becerili, daha geniş vizyona sahip ve ülkemize daha faydalı olarak yetişmeleri amacıyla yapıldığını ifade ederek projeye vermiş oldukları desteklerden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan’a ve iş adamlarına teşekkür etti.

    Hititray" adını verdikleri tramvayın 20 kişi kapasiteli olduğunu ve akıllı telefonlara yüklenen bir uygulama sayesinde kontrol edilebildiğini de ifade eden Tozlu, şunları kaydetti: "Bir dersimiz kapsamında projeler yapıyoruz. Bu dönem öğrencilerimizle birlikte bir proje yapmak istedik. Memleketimize raylı sistemin faydalı olduğunu düşündüğümüz için bir tramvay projesi gerçekleştirdik. Sonra 'Hititray' projesi ortaya çıktı. İki dönemlik bir çalışmanın ürünüdür. Yaklaşık 8 ay sürdü. 9 öğrencimizle yaptık. 20 kişilik kapasitesi var. Şuan tramvayımız 'prototip' olduğu için aküyle hareket ediyor. Sabit bir enerji kaynağı yok. Ancak aküler, tramvay üzerindeki güneş enerjisi panelinden sağlanan enerjiyle şarj oluyor. Böylelikle ücretsiz olarak kullanımı mümkün oluyor."

    Projeyi, gençlerin kendilerine güvenmeleri için hayata geçirdiklerini de dile getiren Tozlu, "Daha aydınlık ve daha başarılı bir Türkiye inşa edelim diye yola çıktık. Çok şükür başarılı da olduk. Bazı öğrencilerimiz projeye başlarken tornavida tutmayı bile bilmiyordu ama proje sonunda elektrik kaynağından gazaltı kaynağına, boyama yapmasından elektrik panosu döşemeye kadar ilerlediler" diye konuştu.Yrd. Doç. Dr. Bilgehan Tozlu, talep gelmesi durumunda resmi ve özel kurumlara teknik destek verebileceklerini de sözlerine ekledi.

    Osmancık Ömer Derindere MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Tolga Çırak, Hititray projesinin başarıyla tamamlanmasının gururunu yaşadıklarını ve benzer çalışmaların artarak devam edeceğini belirterek projede emeği geçen herkese teşekkür etti.

    Törene katılan Kaymakam Sezgin Üçüncü, Belediye Başkanı Hamza Karataş ve Rektör Alkan ile beraberindekiler, "Hititray"a binerek, bahçeye yerleştirilen raylar üzerinde bir süre dolaştı.

    “Hititray” Güneş Enerjisiyle Çalışan Tramvayın Teknik Özellikleri:

    Çalışmaları 8 aylık bir süre içerisinde tamamlanan “Hititray” tramvayı 1 kW gücünde 24V’luk bir dc marş motoru ile hareket etmektedir. Ayrıca istenildiği takdirde akıllı telefonlarla kumanda edile bilinmektedir. Araç prototip olduğu için sabit hat kurulmamış ve gerekli enerji akülerden temin edilmiştir. Aküden kullanılan elektrik enerjisi, tramvay üzerine yerleştirilen güneş paneli ile tekrar üretilmektedir. Mevcut haliyle kullanıldığında akülerden harcanan enerji, güneş paneli tarafından tramvayın kullanım süresinin 10-20 katı sürede üretiliyor, ancak bu süre tramvay üzerine başka güneş panelleri eklemek suretiyle 1’e 1 oranına çekmek mümkündür. Güneşli bir günde tramvay harcadığı enerjiyi anlık olarak güneş panellerinden temin edebilir.

    Şu an itibariyle üzerinde bulunan aküler ile yaklaşık 30-45 dakika hiç güneş görmeden gidebilmektedir. Akü kapasitesi artırılarak bu süre uzatılabilmektedir. Üretilen tramvayda Taksim-Tünel Tramvayı örnek alınmış ve 1/2 oranında küçültülerek imal edilmiştir. 20 kişi kapasiteli tramvay, ortalama yaya yürüme hızı olan 5 km/saat hızla gidecek şekilde tasarlanmıştır.